top of page
בחלק זה של "אתר לכל גיל" תוצג תופעת הגילנות מנקודת מבט מדעית. תוכלו למצוא כאן תשע הגדרות מייצגות מתוך ההמשגות העיוניות של התופעה, מודלים ותיאוריות להיווצרותה, כלי-מדידה לזיהוי הגילנות, ואף מגוון מחקרים בנושא גילנות שבוצעו בישראל או שנעשו בשיתוף חוקרים ישראליים. בנוסף לכך, יוצגו בחלק זה של האתר מחקרים המבוצעים בחסות ובמימון "מרכז האימפקט לחקר הגילנות והזיקנה", וכן טופס להצטרפות למחקרים עתידיים.
מחקר ומדע
הגדרות הגילנות במרוצת השנים
חלק זה של "אתר לכל גיל" יכלול סקירה מדעית של מרבית התאוריות המסבירות את גורמי הגילנות. באופן כללי, כל התאוריות הקיימות משקפות מציאות בה זקנים נתפסים כקבוצה נפרדת בחברה. בנוסף לכך הן מלמדות על היווצרותם של דעות קדומות וסטריאוטיפים הקשורים בגיל, ועל ההשפעה של כל אלה על אפליית מבוגרים. חלק מן התאוריות מציגות גם את התכונות החיוביות של הזיקנה, אך טוענות כי הן נתפסות כפחות משפיעות מאשר גילנות שלילית. בנוסף לכך, יש תאוריות המדגישות את המקורות ההיסטוריים והאבולוציוניים להיווצרות תופעה חברתית זו. כך או כך ניתן לסווג את מכלול התאוריות הקיימות בתחום למגוון של קבוצות, אך אנו נספק חלוקה שרירותית לפי שלוש רמות: תאוריות ברמת המיקרו, תאוריות ברמת המזו, ותאוריות ברמת המאקרו.
גורמי הגילנות
גורמי הגילנות
הגדרות הגילנות
פעם, בארוחת ערב חגיגית, שמעתי את אבא שלי אומר שלמרות שהוא כבר זקן-זקן-זקן, הוא עדיין מרגיש בן 21. אז אולי יש מקום בחיים שלך שאתה שוחק אותו כמו גלגל שחורץ תלם באדמה, או יותר טוב, כמו המקום הרך על הספה.. ולא משנה מה עוד קורה לך - אתה חוזר לשם.
״
ג'ודי פיקו | מתוך הספר "שומרת אחותי"
״
כלי מדידה לזיהוי גילנות
מאמרים